Op zoek naar een leuk kleinschalig loopje in de buurt stuitten we op de Keppelrun. Met een mooi vlak en verhard 10 kilometer parcours op een klein half uur rijden van Arnhem, voldeed deze aan al onze voorwaarden. En zo rijden we zondag 12 juni naar Keppel. Missen de juiste afslag naar Hoog-Keppel, belanden daardoor bijna in Laag-Keppel en komen uiteindelijk in een keurig gemaaid weiland tot stilstand. 100 meter verderop is de sporthal voor het ophalen van het startnummer en weer 100 meter verderop de start. Met tussendoor ook nog voldoende aanbod aan eten en drinken.
Hoe compact wil je het hebben?!

Terwijl de lokale fanfare er lustig op los speelt, zijn er de traditionele startvak-praatjes. Een man naast ons vertelt dat zijn horloge hem heeft verteld dat hij er 48 minuten over zou moeten kunnen doen. Mijn horloge heeft nog geen mening, ongetwijfeld aan het einde van de wedstrijd wel. Mijn eigen gevoel houdt het in ieder geval op 42 à 43 minuten. Wat is het vandaag een mooie dag om een wedstrijdje te lopen, met dat gevoel sta ik in het startvak. Het is een compact startvak en wat heb ik dit gemist, het enthousiasme dat door de menigte gonst, echt iedereen heeft er zin in. En dat kan ook niet anders op deze mooie zomerse dag in de luwte onder de bomen aan de start. Nog heel even en dan mogen we …
Een korte succeswens en we zijn vertrokken. Het duurt niet lang of we lopen Hoog-Keppel uit en via mooie kronkelende weggetjes door het coulisselandschap. Als geboren Winterswijker voor mij niet nieuw, maar het blijft toch schitterend mooi. Ook het lopen gaat lekker en ik besluit puur op gevoel te gaan lopen en geen tussentijden na te kijken. Na 5 a 6 kilometer merk ik wel dat ik iets gas terug moet nemen, maar de tred is nog soepel. Ondanks de warmte, al heeft de organisatie daar erg goed op ingespeeld met maar liefst 4 drankposten onderweg. Bij kilometer 8 is wordt het wel wat meer werken en nog weer een kilometer later zorgt een onverwacht bospad op het parcours voor een extra zwaar moment. Maar dan is de finish alweer in zicht en klok ik uiteindelijk af op 41:16. Een stuk sneller dan gedacht. Later kom ik de man van de 48 minuten weer tegen en wat blijkt: precies 48 minuten. De techniek heeft het vandaag dus gewonnen van het gevoel. Al geef ik nog steeds de voorkeur aan de techniek van het loslaten en houd daar dan weer een goed gevoel aan over… Datzelfde geldt voor het evenement. Want wat is de Keppelrun een mooie, sfeervolle en professioneel opgezette loop. Ik zeg tot volgend jaar! Een laatste check, veters goed gestrikt, horloge op nul (met genoeg satellieten, altijd dringen met zoveel mensen in het startvak in satellieten-land) en daar is het startschot al. Succes iedereen!! Na de luwte van de bomenlaan lopen we door het dorp waar mensen samendrommen, er speelt een oudere man op een accordeon met een gigantische versterker vanuit zijn voortuin, enthousiasme alom. En zo dribbelen we het dorp uit, ontwaar ik nog een ouderwetse bezemwagen, de goed gebruikte bezem steekt uit het raam omhoog. Het dorpse leven maakt plaats voor de weidsheid van grasland met wat bomen en het begint al goed warm te worden zo rond half 12. Daar is de eerste drankpost, waar een bekertje water de broodnodige verkoeling brengt. Ik stel mijn tempo iets bij, want het gaat wat stroever. Dat geeft meteen lucht en zo vervolg ik mijn weg. Na zo’n 5 km verandert de omgeving een beetje en wordt het iets meer beschut met wel zo nu en dan een drankpost, goed geregeld. In de laatste kilometers zit nog een venijnig lusje door een woonwijk voordat we een bospad opgaan over vals plat, die zag ik niet aankomen. Dat is echter zo klaar en de finish is in zicht. Een klein compliment voor de finish dat ik nog wel 10 km kan, doet mij glimlachen en ik finish in 50:27. Lekker gelopen!

 

 Niels en Sander