Op zondagochtend 26 juni kwamen 17 Arnhemianen (de partners tellen op zo’n dag gewoon mee) samen bij de sporthal. Dit keer gewoon in burgerkleding voor het 'dagje uit'. 5 auto’s rijden naar het Duitse Kleve om aldaar vanaf het station de fietstreintocht naar Kranenburg te ondernemen. De spoorlijn is niet meer in functie, maar aangezien de rails er nog liggen kunnen wij, en andere toeristen, daar prima een dagje fietsen. Na een korte instructie verdelen we ons over beide voertuigen en kunnen we op pad. De spoorlijn kruist wel diverse wegen en deze overwegen moeten we allemaal voorzichtig benaderen. Er zijn ook spoorbomen: deze gaan niet voor het andere verkeer omlaag maar moeten voor ons, door ons, omhoog worden gedaan.

Na een kwartiertje fietsen wordt de boodschappentas op tafel gezet en daarin de voor zondagochtendlopers welbekende groene thermoskan. Met een koek erbij krijgt iedereen weer energie en weldra klinkt de vraag of de fietsers willen wisselen. Maar ach het spoor loopt net lekker naar beneden, dus dat hoeft nog niet. Na een uur fietsen, en heel veel overwegen, komen we aan in Kranenburg.

Hier hebben we een uurtje de tijd voor de lunch. In een parkje worden de broodjes en fruitsalades op een echte picknickdeken uitgespreid. De smeerploeg heeft goed zijn best gedaan. Het gaat net niet allemaal op.

Ondertussen trekt de lucht een beetje dicht en vallen er toch enkele druppeltjes. Dat mag de pret niet drukken en goed gemutst wandelen we terug naar het stationnetje. Maar op de terugreis blijken die druppeltjes de voorbode van het nodige gemiezer. Jasjes en parapluus blijken toch niet voor niks meegenomen. Onze beide voertuigen blijven nu dicht bij elkaar, zodat de Arnhemia trein in 1 keer de overwegen kan passeren.

Terug in Kleve stappen we in de auto voor een bezoekje aan een kasteeltje. Belangrijkste is dat we hier weer opwarmen met Kaffee en we mogen een stukje Kuchen uitzoeken. Er worden geen kinderachtige stukjes afgesneden en die laten we ons wel smaken. Dat hebben we ook verdiend. In het kasteel is een kunstcollectie maar je kunt ook de trap nemen naar de uitkijktoren. Het uitzicht is net niet tot in Arnhem. Pieter weet van alles over de leistenen dakbedekking. Beneden is naast het kasteel een kruidentuin. De rozentuin aan de andere kant heb ik gemist, maar ik had al zoveel indrukken opgedaan dat ik deze op de terugreis met dichte ogen heb verwerkt.

Johan A.