Als hardloper heb je hoogstwaarschijnlijk een sporthorloge om tijdens je trainingen. En dan is er ook een hele grote kans dat je de gegevens ergens online hebt staan. De grote horlogemerken als Garmin, Polar of misschien Coros of Suunto, allemaal hebben ze hun eigen website waar je je trainingen en wedstrijden kan bekijken. Maar je wilt ook zien wat je bekenden doen met het sporten, en daar komen de algemene platformen om de hoek kijken. Laten we even kijken naar een aantal sites en wat informatie hierover geven.

Strava

Als het niet op Strava staat is het niet gebeurd. Ooit deze uitdrukking gehoord? Het allerbekendste platform zal toch wel Strava zijn. Je kan hier een gratis account nemen, of een betaalde waarmee je meer functies vrijspeelt.En natuurlijk kudos uitdelen! Waarschijnlijk zitten de meeste sporters op Strava, je hebt een grotere kring met bekenden die je kan volgen of die jou kunnen volgen. 

In de gratis versie kan je je sociale netwerk opbouwen, aan uitdagingen  meedoen en op mobiel je locatie delen. Alle overige mogelijkheden, zoals segmenten, analyse van je activiteiten, routes e.d..,  zijn beschikbaar in het betaalde abonnement. 

https://www.strava.com/

Sommige Arnhemianen weten misschien al dat ik Sonsbeek Parkrun mede organiseer. Hier kan elke zaterdagochtend 5 kilometer, in twee rondjes, door Park Sonsbeek hardgelopen worden, op je eigen tempo. Of dat nu rustig, op PR-tempo of wandelend is, het kan allemaal!

Wat is Parkrun?

Parkrun bestaat over de hele wereld en komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië. Het concept is hetzelfde: laagdrempelig kunnen wandelen of hardlopen. Het wordt georganiseerd door vrijwilligers en meedoen is gratis! 

Als hardloper ben je filosoof, voortdurend vraag je jezelf af waar je mee bezig bent. Waarom wil ik steeds harder en steeds verder? Tot nu toe heb ik geen zinnig antwoord kunnen bedenken. Twee jaar geleden maakte ik mijn eerste pasjes om als fietser de conditie in de winter bij te houden. Ik sportte omdat het me een fijn gevoel gaf, de endorfines maakte me blij. Al snel ontdekte ik dat bij het hardlopen veel meer gelukshormonen vrijkomen dan bij het fietsen. Het duurde niet lang of raakte ik mijn racefiets niet meer aan.

Toen begon het. Het alleen lopen begon te vervelen en ik meldde me aan bij loopgroep Arnhemia. Daar waren mensen die veel harder liepen dan ik. Het intrigeerde me. Ik begreep dat ik nog betrekkelijk onervaren was en al wat ouder, maar toch. Ik wilde beter worden. Langere afstanden en sneller lopen. Oh ja en ook wedstrijden.

En nu sta ik dan in startvak groen van de Zevenheuvelenloop, half ingelopen een beetje te verkleumen van de kou. Als de eerste druppels mijn brillenglazen vertroebelen borrelt de filosofische vraag weer op: waarom wil ik dit? Ook nu kan ik geen goed argument vinden.

16.10.2022. Het is weer tijd voor Molenhoeks Makkie. En andersom ook tijd voor goed weer; bij Molenhoeks Makkie is dat namelijk een vast gegeven. Zo ook nu, 14 graden en een stralend zonnetje. Wel anders is de groepsgrootte. In plaats van het selecte maar loyale gezelschap in eerdere edities, staan we nu aan de start met maar liefst 16 Arnhemianen.

Een enkeling waagt zich aan de 15 kilometer, de meerderheid houdt het bij 10 kilometer over de fraaie Mookerheide. Wat op zich al wel genoeg is, getuige de 142 stijgingsmeters die in het grotendeels onverharde parcours zijn opgenomen. Daarvan is de meest beruchte strook toch wel “de schans”, een hill-achtige zandbeklimming met bovenaan een verdekt opgestelde fotograaf. Ieder jaar weer gaat het mis en ook nu zijn er maar 3 Arnhemianen die de lens op tijd ontdekt hebben.

Zoveel is tenminste duidelijk bij het zien van de foto’s.

Niets om ons voor te schamen trouwens, ieders zichtbare inspanning onderstreept alleen maar de collectieve prestatie die we hebben geleverd. Totaal zijn we 16 uur, 30 minuten en 21 seconden onderweg geweest, wat neerkomt op een fraai gemiddelde van 5:40 per kilometer. Op dat terrein!
Oh, en voordat we het opnieuw vergeten, we stonden al bij de auto’s toen iemand opperde om nog even bij de prijsuitreiking te gaan kijken, 2 Arnhemianen hebben zich zelfs in de prijzen gelopen. 2x een 2e plaats in de leeftijdscategorie. Waarmee we met 1,6% van het totale deelnemersveld, 1,8% van het prijzengeld uit Molenhoek mee terug hebben genomen. Een positieve business case dus.

Wat zich tot slot niet in cijfers laat uitdrukken, is de gezelligheid; wat is het toch een feestje om met zoveel Arnhemianen op (hardloop)pad te gaan. Moeten we snel weer doen!

Hoog8end,

Niels (verder heb ik niets met cijfers hoor)

De Arnhemia kleding bestaat uit loopjasjes, shirts met lange mouw, shirts met korte mouw en singlets van het merk ‘Newline’ in rood. Deze worden aangeschaft bij Huisman sport, Vierakkerstraat 20 in Huissen. In de winkel dient een voorraad aanwezig te zijn van de gangbare maten.

Tegenwoordig zijn ook de logo’s vooraf ingekocht waardoor deze alleen maar op de kleding hoeven te worden geplaatst (en niet meer zoals voorheen met de machine te worden uitgesneden). Je kunt eventueel op eigen kosten je naam laten toevoegen onder het logo: die letters worden ter plaatse met een machine uitgesneden.

 Meldt in de winkel dat je lid bent van ‘Arnhemia’. Dan gelden de volgende prijzen inclusief logo:

  • shirt met korte mouw: € 32,50
  • jasje € 80,00
  • shirt met lange mouw: € 57,00
  • singlet (hemd): € 30,00

Arnhemia leden mogen eens per drie jaar de helft van de kosten voor clubkleding, tot een maximum van € 50,- terugvragen bij de penningmeester.

Voor nieuwe leden geldt dat zij tenminste één jaar lid zijn, of de contributie van één jaar (2022: € 96,-) hebben overgemaakt. 

Een (digitale) kopie van de bon lever je in bij de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan de verenigingsbijdrage teruggestort.

Wat hebben zen en hardlopen met elkaar gemeen? Ze gaan allebei om het trainen van lichaam en geest. Wat gebeurt er als je ze combineert, als je zenmeditatie toepast op het hardlopen? Je leert dan beter je eigen lichaam aanvoelen, je adem waarnemen en je grenzen bepalen. Zowel zenmeditatie als hardlopen hebben een positief effect op je dagelijks leven. Gecombineerd kan meditatief hardlopen je nog beter faciliteren in duurzaam geluk.

In deze workshop verbinden we hardlopen met meditatie volgens de zen-traditie. Door bewuster te lopen leer je jouw hardloopervaring te verdiepen en haal je meer voldoening uit je hardloopervaring. Ook krijg je een eerste kennismaking met zen(meditatie) als mentale fitness.

In de 2e helft van augustus staat ie elk jaar op de agenda: de training over de bloeiende posbank. Zo ook dit jaar en deze keer met de startlocatie dichtbij het einddoel: bij het bezoekerscentrum en we vertrekken aldaar pas om 10 over 7. Onderweg zie ik al 2 leden uit Elden lekker gezond op de fiets naar Rheden komen. Chapeau. Op de parkeerplaats blijkt er ook iemand mee te willen lopen die zich niet heeft aangemeld. Of dat de arrogantie is van een marathon-loper, weet ik niet zeker, maar onze trainer is gelukkig coulant. Omgekeerd is er iemand uit Druten die zich wel heeft aangemeld, niet op tijd aanwezig, maar een telefoontje leert dat de auto al in Rheden is. En 6 minuten later scheurt die auto inderdaad de parkeerplaats op.

Zodra het portier open gaat, klinkt het welbekende ‘we kunnen gaan’, maar de soep wordt toch niet zo heet gegeten. Even later duiken we toch het bos in en de hei op. Rekken en strekken slaan we deze avond over. Weldra worden we in 2 groepjes opgesplitst die echter tegelijk bij de theekoepel aankomen. Daar zijn toch wel erg veel traptreden omhoog. Vandaar naar het pleintje met de enige echte Posbank. Daar is onze fotoshoot.

En dan mogen we weer verder naar de overkant waar 3 bomen lijken te staan. ‘De eerste 10 halen de laatsten op’ klinkt het dan. En goed om je heen en ook goed voor ons kijkend, komen we ook bij dit nieuwe hoogtepunt. We keren nog 1 keer terug naar de bloeiende heide en dan mogen we terug door het bos naar het bezoekerscentrum.

Onderweg wordt er echter nog een keer lelijk gestruikeld. Maar een trainer zou geen trainer zijn als hij niet ook een verbanddoos bij zich had. En met de verbanddoos kan de knie weer worden opgelapt zodat de buitelaresse gewoon weer terug kan fietsen. Dus nog een laatste Chapeau!