Als hardloper heb je hoogstwaarschijnlijk een sporthorloge om tijdens je trainingen. En dan is er ook een hele grote kans dat je de gegevens ergens online hebt staan. De grote horlogemerken als Garmin, Polar of misschien Coros of Suunto, allemaal hebben ze hun eigen website waar je je trainingen en wedstrijden kan bekijken. Maar je wilt ook zien wat je bekenden doen met het sporten, en daar komen de algemene platformen om de hoek kijken. Laten we even kijken naar een aantal sites en wat informatie hierover geven.

Strava

Als het niet op Strava staat is het niet gebeurd. Ooit deze uitdrukking gehoord? Het allerbekendste platform zal toch wel Strava zijn. Je kan hier een gratis account nemen, of een betaalde waarmee je meer functies vrijspeelt.En natuurlijk kudos uitdelen! Waarschijnlijk zitten de meeste sporters op Strava, je hebt een grotere kring met bekenden die je kan volgen of die jou kunnen volgen. 

In de gratis versie kan je je sociale netwerk opbouwen, aan uitdagingen  meedoen en op mobiel je locatie delen. Alle overige mogelijkheden, zoals segmenten, analyse van je activiteiten, routes e.d..,  zijn beschikbaar in het betaalde abonnement. 

https://www.strava.com/

Veloviewer

Velowiewer gebruikt Strava om alle activiteiten in te laden. De gratis versie kan éénmalig 25 activiteiten inladen om te laten zien hoe het werkt. Vanaf ongeveer 14 euro per jaar speel je bijna alle mogelijkheden vrij, zoals jaaroverzichten, activiteitoverzichten die je kan filteren, dit ook voor segmenten (alleen met Strava premium). Een leuke uitbreiding voor niet heel veel geld.

https://www.veloviewer.com

Smashrun

Smashrun maakt gebruik van de data die je op o.a. Strava, Garmin, Polar of Coros hebt staan. Op dit platform kan je ook een sociaal netwerk opbouwen, verschillende badges verdienen, meer uitgebreid dan Strava zoals 10 rustige of rustige trainingen in een maand, afstanden in een maand,  x aantal dagen achter elkaar. Ook zijn er wat andere en meer statistieken dan op Strava aanwezig. De betaalde versie heeft o.a. ook routes, meer analyse en meer badges die je kan halen.

https://en-gb.smashrun.com/

Statshunters

Die is een website die alleen met Strava werkt en je begint bij een heatmap van alle activiteiten die je hebt gedaan. Er is een filter aanwezig waar je bv op afstand, hoogtemeters, of gemiddelde snelheid. Of op datum, locatie, activiteitnaam bijvoorbeeld, een best krachtig terugkijk in je geschiedenis. Er zijn ook badges aanwezig, door op specifieke locaties te lopen kan je een badge verdienen, maar ook door weekafstanden, verschillende landen, provincies te lopen. Statshunters is gratis, degene die het ontwikkeld is een Nederlander en persoonlijk vind ik het een erg fijne aanvulling op Strava. Vooral om routes terug te vinden waar ik ooit gelopen heb.

https://www.statshunters.com/

CityStrides

Er zijn een aantal Arnhemianen die weten dat ik bezig (geweest) ben om alle straten van Arnhem te lopen, dit doe ik via de website CityStrides. Je kan die koppelen met je Strava , Garmin, Runkeeper of Mapmyfitness account en dan hoef je alleen nog maar te kijken door welke straten je nog niet hebt hardgelopen om ze af te kunnen strepen. Deze website werkt over waar je over de hele wereld hebt hardgelopen. Je ziet dus ook terug in welke vakantiedorpjes je hebt getraind. Om CityStrides te steunen kan je er voor betalen en krijg je een aantal extra functies er bij, zoals een optie om je missende stukken of hele straten in een route te kunnen plaatsen.In Arnhem sta ik met 1121 gelopen straten op 61,21%. Maar Bard in Italië heb ik alle straten hardgelopen, maar liefst alle 5 in de gemeente!

https://www.citystrides.com/

Runalyze

Met Runalyze kan je via veel platformen als Strava of Garmin, je activiteiten laten uitlezen. Runalyze is sterk in waar de naam al naar hint, het analyseren van je activiteiten en het tonen van statistieken. Runalyze is in een gratis en betaalde versie beschikbaar waar je dan meer (historische) statistieken kan bekijken.

https://www.runalyze.com

Elevate

Een vreemde eend in de bijt is Elevate. Dit is namelijk niet een website maar een (chrome/edge) browser plugin die je gegevens van Strava kan analyseren. Ik gebruik deze al heel lang om jaarstatistieken tegen elkaar te visualiseren, hoofdzakelijk gelopen kilometers en hoogtemeters. Als je de plugin hebt geïnstalleerd moet eerst alle activiteiten vanuit Strava worden geïmporteerd, aangezien dit per 500 activiteiten (dacht ik) gaat, kan het even een paar dagen duren dat alle geschiedenis geïmporteerd is. Zelf vind ik dit een erg fijne aanvulling op Strava.

Chrome-plugin

Fittrackee

Wil je eigenlijk je gegevens in eigen hand houden, maar wil iets kunnen delen, misschien dat Fittrackee wat voor jou is. Je moet wel wat verstand van programmeren hebben want je moet zelf bekend zijn met de programmeertaal Python en databases van het type PostgreSQL. Okay, genoeg nerdgeklets. Dit programma zorgt voor een eigen beheerde activiteitenoverzicht, de routes worden ook op een kaart getoond. Maar zover snel te zien is, mist het sociale aspect hier. Het is dus vooral bedoeld of om alles op een privéserver te hebben staan in plaats bij een Strava-omgeving.

https://github.com/SamR1/FitTrackee