Wist je dat hardlopen de meest blessuregevoelige sport is? In cijfers uitgedrukt: per 1000 trainingsuren treden zo’n 5,6 tot 11,6 blessures op. En waardoor denk je dat de meeste hardloopblessures ontstaan?

Het antwoord is overbelasting. Op maandag 13 februari waren 24 lopers van Arnhemia te gast bij Physique voor een workshop over blessurepreventie. Geen overbodige luxe als je weet dat de sport die wij beoefenen toch best risicovol is. En we doen ons lichaam wat aan! Want iedere keer als onze voeten de grond raken moet ons lijf 3 tot 4 keer ons lichaamsgewicht opvangen. Deze schokbelasting is een aanslag op je pezen, spieren en gewrichten. Daarom is het belangrijk om goed voor je lijf te zorgen en naar je lijf te luisteren.

Ongetraind lopen

Ben je ziek of heb je stress? Dan kun je door wat ze ‘verminderde belastbaarheid’ noemen gevoeliger zijn voor blessures en te maken krijgen met overbelasting. Ditzelfde geldt bij een te snelle opbouw, ongetraind lopen, verkeerd schoeisel of een verkeerde ondergrond. Dat is nogal wat om rekening mee te houden! En hoe herkenbaar is dit voor jou? Als je een tijdje niet hebt gelopen, merk je dan dat je sneller pijntjes hebt?

Meest voorkomende blessures

Achillespeesklachten komen bij hardlopers het meeste voor. Heb je zeurende pijn bij de aanhechting van je achillespeel met de hiel? Is je achillespeel ‘s ochtends stijf en ook bij het begin van het lopen? Dat kan wijzen op achillespeesklachten. Shin splint, oftewel irritatie aan de binnenzijde van het scheenbeen, en een lopersknie komen ook veel voor. De meeste blessures zijn zoals gezegd een gevolg van overbelasting. Dat wetende heb je eigenlijk ook direct het antwoord op hoe je de kans op blessures kunt verkleinen. Een beetje gas terug!

Oefeningen

fysio donders oefeningNa het theoretische gedeelte was het tijd voor oefeningen. In de bovenzaal van Psychique gingen we aan de slag met oefeningen, zoals staande op een step een been langs de step laten zakken terwijl je je heupen recht houdt, of liggend op je rug met je voeten onder de knieën waarna je jezelf opdrukt. En tot slot planken! Oefeningen waarmee je je core (gedeelte rond je middel) verbeterd zijn als hardloper heel goed om te doen. Het zorgt dat je stabieler loopt en kan de kans op blessures verkleinen. Met een heleboel extra kennis gingen we huiswaarts. Nu maar hopen dat iedereen blessurevrij blijft!