Wat kun je het beste eten voordat je gaat trainen? En hoe zit dat met vocht? Is drinken tijdens een duurloop nodig? Deze en andere onderwerpen over sport en voeding kwamen dinsdag 21 februari aan bod tijdens de informatiebijeenkomst in de sporthal.

Boerenkool met worst

Eet jij weleens boerenkool met worst, gebakken aardappelen met biefstuk, gerookte zalm of paddenstoelen vlak voordat je gaat trainen? Grote kans dat je dat onder het lopen wel gaat merken! Steken, een zwaar gevoel op de maag; het zal je bekend voorkomen. Alle genoemde voedingsmiddelen hebben een flink aantal uur nodig om je maag te verlaten en zijn dus eigenlijk niet geschikt om zo kort voor de training te eten. Maar wat dan wel? Gitte Leenders van Kies-Gezond vertelde ons deze avond gelukkig niet alleen wat we beter niet kunnen eten, maar ook vooral wat wel. Denk dan aan een maaltijdsoep, pannenkoek, krentenbol, bruin brood met zoet beleg of mager vleeswaren of yoghurt of kwark met wat fruit.

Drinken, drinken, drinken

Voor je herstel is het ook belangrijk om na de training nog iets te eten. Maar vergeet ook vooral het drinken niet. Na de training is je batterij leeg en deze laad je niet alleen op met voldoende vocht, maar ook met wat eten. Qua eten zijn een combinatatie van eiwitten en koolhydraten aan te raden. Wat drinken betreft kun je denken aan water, chocolademelk of een eiwitshake. Vind jij drinken tijdens de training of duurloop onzin en denk je dat je dit niet nodig hebt? Of dit klopt kun je makkelijk zelf testen. Ga voor de training op de weegschaal staan en doe dit gelijk na de training weer. Het verschil in gewicht is de hoeveelheid verloren vocht. Ben je een kilo kwijt? Dan staat dat gelijk aan een liter water. Het is aan te raden om de hoeveelheid verloren vocht te vermeningvuldigen met 1,5 en die hoeveelheid binnen 4 tot 6 uur na de training/wedstrijd aan te vullen.

Meer weten over gezonde voeding?

Al met al zijn we met z’n allen in een uur tijd een heleboel wijzer geworden! Wil je als lid van loopgroep Arnhemia de informatiemap ontvangen met informatie over eten en drinken én met een aantal recepten? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..