★ Loopgroep Arnhemia - mei 2023

Als deze mail niet juist wordt weergegeven kun je ook online lezen
 
Loopgroep Arnhemia Nieuwsbrief
 

Van de voorzitter

Beste Arnhemianen, 

joost_arnhemia.jpg

De ALV ligt achter ons en we trainen inmiddels alweer weken in het bos van Arnhem-Noord. Na een koud, nat voorjaar is de lente ein-de-lijk losgebarsten, staan de bomen in blad en is het een genot om door het bos te rennen, en soms al best plakkerig warm!

Om iedereen de kans te geven om de trainingen in Noord -die net wat meer reistijd vergen- bij te wonen hebben we naar aanleiding van de ALV en een Whatsapp stemming, besloten tijdelijk de trainingen een kwartier later te beginnen. Dit is fijn voor lopers en trainers die eindemiddag thuis een spitsuur hebben of van ver moeten komen. We gaan aan het einde van de zomer kijken of dit goed bevalt.

Verder in de nieuwsbrief een aantal verslagen en nog meer mededelingen van trainers en bestuur.

Veel lees- en loopplezier,

Joost

 

 

// Agenda //

  • 11 juni: Keppelrun

 

Mag het een kwartiertje meer zijn?

Zoals jullie inmiddels vernomen hebben (via de app) of gemerkt (op de training) beginnen de zomertrainingen op dit moment een kwartiertje later, ofwel om 19:15. Dit naar aanleiding van vragen tijdens onze recente ALV waar verschillende leden aangaven dat 19:00 soms net te krap is om ongestresst aan de training in Noord te verschijnen.

Nadat we de meeste leden via onze WhatsApp groep gestemd hadden hebben we besloten om de starttijd van de trainingen in de periode 16 mei t/m 27 juli aan te passen.

We proberen de nieuwe starttijd tweeënhalve maand uit en zullen het daarna evalueren. Op basis daarvan besluiten of het een zomerseizoen-blijvertje gaat worden of een eenmalig 2023 experiment.
De starttijden op de website zijn aangepast en mocht je het toch een keer vergeten zijn: "te vroeg is op tijd en op tijd is te laat!"

 

Vacaturenieuws: trainer gezocht

Het is jullie inmiddels bekend dat Rob zijn functie als trainer heeft neergelegd en we daardoor nu nog 3 trainers hebben. Aangezien we op dinsdag al met 3 groepen trainen en we ook altijd rekening moeten houden met vakanties, blessures en andere onvoorziene omstandigheden, zou het geen overbodige luxe zijn om weer een extra trainer binnen onze gelederen te hebben.

Wat houdt het in om trainer te worden? Het aanbod aan trainerscursussen is divers, van officiële KNAU certificering tot aan een opleiding die meer op een recreatieve loopgroep als Arnhemia is gericht. Wij kijken samen met je naar het aanbod, de beschikbaarheid en vooral, wat het beste bij jou en de club past. Het verschilt per cursus, maar denk aan circa 10 theorieavonden, enkele praktijkdagen en gedurende die periode een stage (waar we je als club uiteraard altijd welkom heten).
Maar nog veel belangrijker dan het trainer worden, wat houdt het in om trainer te zijn? Samen met de andere trainers plan je een schema in, rekening houdend met ieders wensen ten aanzien van de frequentie, groepen etc. Je denkt daarbij alvast na over de trainingen van de komende periode en bereidt die voor de training zelf voor. Denk daarbij aan de insteek van de training (intervalvorm, duurloop), oefeningen en, niet geheel onbelangrijk, het uitstippelen van een mooie route. Aan het begin zal dat uiteraard wat meer tijd kosten, naar mate je meer ervaring hebt opgebouwd wordt dat iets makkelijker. En hoewel het een leuke verantwoordelijkheid is, het blijft wel een verantwoordelijkheid. De groep rekent immers wel op je komst en op een leuke, veilige training.

Tot zover het op papier gedeelte. Want wil je echt weten wat het inhoudt, dan zijn onze trainers natuurlijk de beste raadgevers. Dus als bovenstaande je interesse wekt, leg je oor dan vooral eens te luister bij Ronald, Johan of Niels (en Rob is het vast ook nog niet vergeten).

 

Arnhemia Whatsapp-community

Binnenkort worden alle WhatsApp-groepen van Loopgroep Arnhemia gebundeld in een zogenaamde community. Dit is een overzicht van alle WhatsAppgroepen die gebruikt worden in verband met onze loopgroep. Zo zullen onder andere de carpoolgroepen, de trainersgroep en de bestuursgroep zichtbaar zijn.
We doen dit om zichtbaar te maken welke groepen er zijn bij Arnhemia. Voor de deelnemers en de afzonderlijke groepen verandert er verder niets. Beheerders blijven nog steeds degenen die bepalen wie lid mag worden van de afzonderlijke Whatsappgroepen.
Wat je ervan merkt is de melding dat de groep naar de community verplaatst is. Je hoeft verder niets te doen.

 

 

// Activiteiten //

Wandelweekend Ardennen

In januari begint het al. De wandelaars van vorig jaar spreken elkaar op de nieuwjaarsborrel en daarna wordt de groepsapp gereanimeerd. Allereerst om te inventariseren wie er mee wil op het wandelweekend. Jaarlijks gaan er als spin off van een dagje-uit van lang geleden zo'n 8 leden een lang weekend wandelen in de Ardennen. Ooit werd er gekampeerd, maar nadat de ijspegels 's ochtends aan de tent hingen, is overgestapt op het huren van een vakantiehuis. Dat begrenst meteen de mogelijkheden om een oproep te doen voor nieuwe wandelaars. Dit jaar blijken we al met zijn negenen te zijn. Als ook de datum is geprikt, kan op huizenjacht worden gegaan. En eigenlijk blijkt het eerste huis al aan onze wensen te voldoen.
Uiteindelijk kunnen we op donderdag 20 april afreizen voor 3 dagen naar het zuiden van Belgie, op ca 20 km van Bastenaken. Er wordt een autoindeling gemaakt, boodschappenlijstjes verdeeld en dan komt er voor mij een kink in de kabel. Ik blijk de vrijdagochtend nog in Arnhem te moeten zijn en besluit om die middag met de trein naar de Ardennen te boemelen. Uiteindelijk een reis van 6 uur vanuit Arnhem: overstappen in Nijmegen, Roermond, Maastricht, Luik en in Marloie overstappen voor de busrit naar Tenneville. Daar word ik opgepikt en op deze vrijdagavond gaan we uit eten. Maar de beoogde restaurants zijn dicht of al volgeboekt. Uiteindelijk komen we in de snackbar terecht, maar ook daar is een grote gelagtafel beschikbaar. Zo komt iedereen toch aan nieuwe energie.
Onderweg in de trein zag ik een verontrustend berichtjes voorbij komen op de groepsapp: 'We zijn nu bij de huisarts in Tenneville'. 's Avonds hoor ik wat er gebeurd is: Ben W is op een rare manier uitgegleden en kon niet verder. En dan gaat de gezondheid boven alles. Ben P. gaat mee als tolk naar de dienstdoende dokter en Ben komt er uiteindelijk met een zalfje vanaf. Maar het wandelen is voor hem al voorbij voordat het voor mij begonnen is.
Op zaterdag kan ik dan eindelijk op pad. Johan F. heeft een route kunnen uitzetten. Een rugtas met proviand mee en weldra struinen we door het bos. Via bospaden, landweggetjes, asfaltwegen en allerlei dorpjes komen we nergens langs een cafe voor de kop koffie. Maar hiervoor hebben we een lunchpakket bij ons. Ver in de middag, na 5 uur, komen we weer bij ons huis. 29 kilometer zit er op. Stiekem zijn we toch wel een beetje nat geworden van alle miezerregen. De ene douche in ons huis maakt overuren, maar uiteindelijk zijn we allemaal fris en fruitig als Johan zijn pasta serveert.
's Avonds komen de spelletjes op tafel. De vorige avond speelden we al het kaartspel fase 10. Deze avond is het regenwormen. Maar je kunt ook je boek lezen of je taalvaardigheid in een buitenlandse taal oefenen. Opvallend veel wandelaars blijken dagelijks de Duolingo app te benutten om een vreemde taal onder de knie te krijgen. Ieder heeft zo zijn motivatie om daar elke avond even tijd aan te besteden.
Op de zondagochtend is er nog weer tijd voor een kleinere wandeling, ca 10 km. En daarna moeten we ons huis weer opleveren. Na de lunch wordt de overgebleven proviand eerlijk verdeeld en met de auto ben ik na 3 uur rijden weer terug in Arnhem.
Inmiddels is Ben W. onder behandeling: Hij heeft wat spierscheuringen en kneuzingen, het herstel duurt nog wel 3 weken. Sterkte Ben!

Johan Aalenhuis

 

Eindelijk… Dubrovnik!

Na jaaaaren van tergend geduld brak dan eindelijk het moment aan de halve marathon van Dubrovnik (Kroatië) te lopen. Nota bene in nov 2019 was deze al gepland om in april 2020 te lopen, maar toen kwam ineens een Aziatisch virus op ons neerdalen!

Alhoewel het me persoonlijk goed uitkwam dat deze loop niet eerder kwam, vanwege langdurig blessureleed, zag ik er errrug naar uit om na lange tijd weer eens een wedstrijd -van een zekere lengte- te lopen. De voorbereiding was matig. Alhoewel die een week van tevoren nog een flinke boost kreeg door 2,5 dag te wandelen in het zuidelijk deel van de Ardennen. Ervaring heeft me geleerd dat dergelijke wandelingen een prima voorbereiding zijn op (halve) marathons☺. In dit geval waren de wandelingen extra plezierig vanwege het hoog Arnhemia-gehalte ter plekke. Zie voor de bevindingen van die happening het stuk van Johan A.
Op Koningsdag, do. 27 april, via Rotterdam airport op naar Dubrovnik om daar op zondag 30 april ’de halve’ af te leggen. Na sightseeing in/rond de stad de dagen vooraf, brak de morgen van de race aan. Wat was het prachtig weer met 18°C en een heerlijk zonnetje. Het appartement waar Susanne en ik verbleven lag op amper 1 km van de start. Een heerlijke afstand dus om even in te lopen.
Op grote afstand hoorden we al de stevige opzwepende klanken van Queens’ Don’t Stop Me Now en Survivor’s Eye of the Tiger. En dan het aftelmomentje… om vervolgens klokslag 9.30 uur te worden weggeschoten vanuit de hoofdstraat (Stradun) van de oude ommuurde stad.
In een langgerekt lint rukt de kleurrijke stoet lopers op in noordwestelijke richting naar de Adriatische zee. Daarbij worden de kuiten gelijk op de proef gesteld. Wat een venijnige heuvels waren er te trotseren. Nadat het ergste leed geleden was volgde er een rotonde, waarop een heuse biertent stond van de hoofdsponsor Dubrovnik Beer Company (DBC). Jawel, hier werd aan de lopers bier aangeboden. Ik laat deze ‘verzorgingspost’ even voor gezien, want er zullen nog zo’n 17 km’s moeten worden afgetikt. Het parcours tot aan het keerpunt op ca. 12 km verloopt soepeltjes. Met dank aan de hardrockbandjes die hier en daar waren opgesteld om ons af te leiden en power het lijf in te jagen. HEERLIJK(!), om bijna van te zweven. Een 3-tal Duitsers uit Hannover, die ik de dagen voor de race enkele malen had getroffen en bier van de DBC mee had gedronken, kom ik op ca. 13 km tegen. Zij moeten dan het keerpunt nog krijgen. We groeten elkaar uitbundig, zij met ‘Hey Flying Dutchman’ en ik met ‘Ha Die Mannschaft!’
Terug naar de finish volgt er weer een pittige klem. Lopers om me heen gaan flink in snelheid onderuit en ook ik besluit het tempo te downgraden. Even afzien! Maar dan kan er weer vaart worden gemaakt. We passeren opnieuw de biertent van de DBC. Ook nu weersta ik de prikkel om van het heerlijke ‘paleale’ af te blijven. Vervolgens zie ik de oude stad aan mijn voeten en besluit het tempo flink op te voeren om zo snel mogelijk die finishlijn op de Stradun te passeren. In mijn ooghoeken zie ik Susanne nog staan met haar oranje versierselen om te aan te moedigen. Ik finish in 1.56.41 en krijg een asociaal grote medaille omgehangen. Ik ga me te buiten aan stukken banaan en sinaasappel. Terwijl ik nageniet in de finishzone zie ik na enige tijd drie oranje shirts finishen. Jawel, mijn Duitse companen. Ik loop op hen af en we wisselen de felicitaties uit. Ik ‘moet’ van hen met ze op de foto en het omgekeerde wilde ik ook. We babbelen nog wat en besluiten elkaar bij de Farewell Party aan het begin van de middag weer te zien. Zo gezegd, zo gedaan. We treffen elkaar in discotheek Revelin en proosten op een geslaagde race onder het genot van uptempo beats en (gratis) bier. We wisselen onze contactgegevens uit en hebben zelfs de dagen na de race nog volop fun via WhatsApp. Wat was het één GROOT feest, en wat ben ik opgelucht, niet alleen Dubrovnik te hebben gelopen, maar ook eindelijk pijnvrij te kunnen hollen. Mijn passie! Dit smaakt naar meer…

Roelf Werkman

 

 

// Agenda //

 

Keppelrun, 11 juni

Omdat het lopen van kleinschalige, lokale loopjes (zoals Molenhoeks Makkie en Kwintelooyen) goed bevalt heeft Niels - met een goede neus en scherpe pen voor dit soort dingen- alvast een volgende mooie loop geprikt. De Keppelrun (natuurlijk de mooiste) rond Hoog-Keppel dus.

De eerste Arnhemianen hebben zich al ingeschreven voor de 10 km. Jij kunt je hier ook inschrijven voor dit mooie evenement!

En als je wilt weten hoe leuk dit vorig jaar was? Zie hier het verslag van Niels en Sander

 

 

Ledenadministratie

Sinds mei 2023 is Martijn Wildekamp lid geworden, hij loopt mee in groep 3. Verder blijft het ledenaantal stabiel. Niemand heeft deze maand onze vereniging verlaten.

Marjo laat weten dat zij nog even slapend lid blijft. Ze focust zich op het herstellen van haar vioolkunsten. Hardlopen doet ze nog niet. Ze houdt het voorlopig bij wandelen.

Voor alle zaken met betrekking tot de ledenadministratie kun je contact opnemen met Jonathan Simonis op 06-37437119 of ledenadministratie@loopgroep-arnhemia.nl

 

Redactie/kopij

Onze redactie bestaat uit Johan Aalenhuis en Marc Spierenburg. Om onze nieuwsbrief regelmatig uit te kunnen laten komen en deze goed gevuld te houden willen we jullie vragen om af en toe eens een stukje bij te dragen.

Heb je een leuk loopje gelopen of iets anders gedaan of te melden in relatie tot onze loopgroep, stuur dan een verslagje aan nieuwsbrief@loopgroep-arnhemia.nl en je vindt je stukje waarschijnlijk terug op onze website en in de nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief hebben we ze niet opgenomen maar je mag ook uitslagen insturen, o.v.v. je naam, loop, datum, afstand en tijd, naar uitslagen@loopgroep-arnhemia.nl

Dankjewel!

 

                                                          -//-

 
 

Website | Email | Facebook

 
Powered by AcyMailing