★ Loopgroep Arnhemia - juni 2024

Als deze mail niet juist wordt weergegeven kun je ook online lezen
 
Loopgroep Arnhemia Nieuwsbrief
 

Van de voorzitter

Ik schrijf dit voorwoord terwijl de mussen van het dak vallen en ik me mentaal klaar maak voor een warme donderdagavond training met Johan, route Warnsborn klompenpad. Vorige jaar liepen we het klompenpad ook, met z'n drieën (Johan2, Johan3, en ondergetekende) en werden we ook kletsnat, toen echter van de regen. Kortom, het kan verkeren met het weer in Nederland zoals wij hardlopers weten, trotseren en ervaren.

Hieronder vind je een aantal aankondigingen (zet 1 september in de agenda!) en natuurlijk de veelgelezen verslagen.

Hengelo was in de vorige nieuwsbrief al eens verslagen door Ronald ... maar Niels heeft aan een half woord genoeg als je 'm vraagt in de pen te klimmen.

En Marc wilde blijkbaar in april een hele marathon bij elkaar lopen dus deed twee weken na Hengelo de halve van Enschede er gewoon nog even bij!

Veel leesplezier, en geniet van de zomer!

Joost


Agenda

  • 6 juli: Eldense dorpsloop
  • 1 sept: Bert Timmer Memorial (gezamenlijke loop!)

 

BTM loop Duiven - 1 september

Hengelo overtreffen zal lastig worden (zie ook verslag onder), maar na de Stuwwalloop als leuk tussendoortje wordt het wel weer tijd om wat in de gezamenlijke loopagenda te zetten.

Al is het maar als excuus voor thuis om de hardloopschoenen mee te nemen op vakantie en er daar in alle rust even alleen op uit te trekken. Of betrek ik het nu teveel op mezelf?

Hoe dan ook, op 1 september in de ochtend wordt in Duiven de Bert Timmer Memorial loop gehouden. 5 of 10 km vanaf en deels door het mooie Horsterpark.

Voorinschrijven kan tot 31 augustus voor 8 euro, daarna komt er 2 euro bij. Duivens dilemma of gewoon direct inschrijven maar?

Niels

 

6 juli: Eldense Dorpsloop

Op zaterdag 6 juli a.s. in de ochtend (eerste start 9:30 uur, laatste finish 12:00 uur) organiseert stichting evenementen Elden de derde editie van de Eldense Dorpsloop.

De langste afstand is 5 km. Johan Greuters is in zijn jubileumjaar zeker van plan deze te lopen hoorden wij. De start en finish is bij molen ‘ de Hoop’ en via de Rijksweg, het hoefijzer, het Perenlaantje en de Klapstraat wordt een tweede ronde gemaakt.

Je kunt je nog inschrijven en zwaai onderweg even naar de Arnhemianen die als verkeersregelaar (met spoedopleiding) de boel in goede banen leiden.

 

 

// Wedstrijdverslagen //

De halve

De halve. Het klinkt wat oneerbiedig eigenlijk als je het zo zegt. Maar de helft van idioot veel is natuurlijk nog steeds heel erg veel. En dus beginnen we eind januari aan een trainingsschema om uiteindelijk in april op een nader te bepalen locatie de 21,1 km te kunnen afleggen. Daar waar een voorzichtige peiling in de groepsapp al veel potentiële deelnemers oplevert, breidt de interesse in de weken daarop alleen maar verder uit en is al snel de halve club aangesloten!

De eerste duurlopen starten we nog vanaf Zypendaal, maar na veelvuldig gemopper over hoogtemeters en lange saaie stukken over de Koningsweg, stappen we gemakshalve over op startlocatie Sporthal. Al moet er altijd wat te klagen overblijven natuurlijk. Slagregens tegen - komt daar het woord tegenslag vandaan? - op weg naar Elst is geen pretje, maar vol in de zon tussen de kassen bij Huissen lopen blijkt ook verre van ideaal. En kan je dus bestempelen als een kaskraker. Om nog maar te zwijgen over bruggetjes; ik zei nog zo ná het bruggetje linksaf…

Mooi om te zien is dat de meesten ook kans zien om er een derde training in de week bij te pakken. Zelf doe ik er een aantal om 7 uur ’s ochtends, voordat ik naar mijn werk ga. Ik ben al geen ochtendmens dus zeker de keren met regen en zelfs sneeuw bestempelde ik mezelf maar tot halvegare.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de beoogde halve marathon van Kampen al vol zit en dus wijken we uit naar de Halve van Hengelo, die in hetzelfde weekend plaatsvindt. 7 april is nu de datum waar we naartoe kunnen gaan werken. De zondagse duurlopen worden steeds langer dus om nog voor de lunch weer thuis te kunnen zijn, wordt de verzameltijd vervroegd naar een toepasselijke half 10. Op de cruise control rond knooppunt Ressen, in rechte lijn langs de Linge en een rondje Driel om het af te leren; we maken compleet gehakt van het trainingsschema. Wel half om half gehakt uiteraard.

Helaas moeten er vlak voor de halve marathon toch nog lopers moeten afhaken. Van rug- tot nekklachten en van griep tot een breuk in de hand, heel erg zuur na alle gedane arbeid. Maar wel verstandig om niets te forceren, het gezegde begint immers niet voor niets met ‘beter ten halve gekeerd…’. Dat geldt ook voor mezelf, een buikgriep zorgt ervoor dat ik 4 dagen lang nog geen half bord eten binnenkrijg en een toptijd uit mijn hoofd moet zetten.

En dan is de dag zelf alweer aangebroken... Alle 29 startnummers zijn al opgehaald door Kaat, die de dag ervoor is vertrokken en in Hengelo heeft overnacht, vermoedelijk op basis van halfpension. En dus staan we niet veel later al klaar in het startvak van het Fanny Blankers-Koen stadion. Waar voor de laatste trek zelfs nog stroopwafels verkocht worden… Een veeg teken zo blijkt, want de eerste kilometers na de start verlopen stroperig. Een halve marathon, dan zetten we ook slechts de halve weg af, moet de organisatie gedacht hebben. Gelukkig wordt het daarna beter en lopen we door het mooie buitengebied van Hengelo, langs de landerijen, boerderijen en zouthuisjes. De diverse lusjes in het parcours ogen wat halfslachtig, maar zorgen er wel voor dat je op een relatief klein gebied toch niet meerdere rondjes hoeft te lopen. Sander en ik lopen als ware het een 1/2tje samen op en houden de ontspanning erin. Zodanig dat we al pratende niet door hebben gehad dat er iemand tot ver voorbij halverwege in ons kielzog heeft gelopen. Zo bleek tenminste uit zijn bedankje bij de finish.

Als na de 5, 10 en 15 km ook alle Arnhemianen op de halve marathon voldaan over de finish zijn gekomen, is een einde gekomen aan ruim tweeënhalve maand bikkelen, mopperen en vooral heel veel sportieve gezelligheid. Maar niet voordat we onderweg terug afsluiten met een verdiende lunch en een proost op een geslaagde gezamenlijke loop. Alleen jammer dat ze geen halve liters hebben.

Niels

 

 

Enschede Halve Marathon - 21 april

Zondag 21 april 2024, acht uur fiets ik op de studentenfiets van mijn zoon naar de binnenstad van Enschede. Eigenlijk had ik handschoenen mee moeten nemen bedenk ik mij, want hoewel de zon af en toe tussen wolken door schijnt vriest het ook bijna. Vannacht sliep ik op zijn studentenkamer, op zijn bureau lag een tros bananen en een post-it met ‘succes papa’. Het startnummer moet voor negen uur worden opgehaald, de start van de Enschede marathon en halve marathon (die ik ga lopen) is om tien uur.

Zoals veel (halve) marathons - denk bijvoorbeeld aan die van Rotterdam en Kampen - is deze ook uitverkocht. Dat ik nog wel een ticket heb, komt door het mooie initiatief van trainer Niels die ons weer op het niveau van de halve heeft gebracht. Destijds koos ik Enschede als alternatief omdat ik niet in de gelegenheid was naar de eerste keuze van de vereniging te gaan. De startnummers worden uitgereikt in Hogeschool Saxion, een gebouw met een enorme glazen pui waarbij de zon aangenaam naar binnen schijnt. Bij de ingang zijn zithoekjes en ik heb nog een uitgebreid gesprek met medelopers uit Venlo. Het gaat over Anne Luijten, de halve marathon van Arnhem (?!) en de overeenkomsten van de Bridge to Bridge en de Valkenloop. Natuurlijk vergeet ik niet de Warnsborncross te promoten!

Saxion Hogeschool ligt wat uit het centrum en op weg naar de start zie je dat de marathon echt leeft in Enschede. Het van Heek plein is al druk met veel kraampjes. Een één op één formaat nagemaakte giraf met een balk voor zijn ogen kijkt mij aan. Daaronder het bord “wie weet welk dier dit is krijgt een gratis blikje chocomel”. Op naar de startvakken waar ik mij bij de pacers van 1:55 voeg. Een mooie luxe van deze wedstrijd: er zijn voor de halve pacers voor elke vijf minuten. Snel lopen de opstelvakken vol; de wedstrijd van Enschede heeft tien keer zoveel deelnemers dan Hengelo twee weken terug. De halve en hele marathon starten om tien uur.

De eerste kilometer van de staat helemaal vol met publiek. “Enschede: zoek de grens op” heet het en dat gaan we ook doen: richting Gronau met een scherpe bocht de heen- en terugweg van deze vierbaanweg met busbaan. Dat geeft je een mooi zicht op de snelste marathonlopers die je al weer tegemoetkomen. Hardlopen en applaudisseren tegelijk blijkt prima te lukken en dat doen we dan ook volop als mindere goden. Na een stuk door de natuur komen we in het buurtschap Lonneker. Hier splitsen de hele en de halve. Dit buurschap maakt van de marathon het evenement van het jaar met een DJ, bier en veel toejuichend publiek.

Mijn benen gaan lekker, mijn hartslag is best laag en ik besluit naar de pacer vijf minuten eerder toe te lopen. Dat lukt en lopen inmiddels in de nieuwbouw van het gebied van de vuurwerkramp. Ook deze groep ga ik voorbij maar dan komen wel even twee moeilijke kilometers; wind tegen, vals plat omhoog en lichte zelfoverschatting: geen goede combinatie. Later snap je ook waarom dat is; de organisatie wilde je nog even lekker laten shinen bij de finish met een lichte daling waardoor je, zeker met al dat publiek, haast als vanzelf naar de finish loopt. 1:48:14. Voor mij een heel mooie tijd. Op een scherm van RTV-Oost hoor je de presentator praten over een ‘teleurstellende kopgroep bij de hele marathon’. Taoufik Allam uit Marokko wint in 2:08:58. Inderdaad… wat verschrikkelijk traag!

 

 

// Van het bestuur //

Contributie

Inmiddels hebben 24 Arnhemianen het volledige contributiebedrag over het lopende boekjaar betaald, hiervoor onze hartelijke dank!

Wellicht nog even ter verheldering:

Een kalenderjaar loopt, zoals jullie weten, van 1 januari tot en met 31 december, maar een boekjaar bij een bedrijf of een vereniging kan op een ander moment in het jaar beginnen, afhankelijk waarvoor men in het begin kiest.

Bij onze loopgroep loopt het boekjaar van 1 april tot en met 31 maart.

De verhoging van de contributie is dan ook per 1 april 2024 ingegaan en de contributie ad € 120 betaal je over de periode 1 april 2024 tot en met 31 maart 2025.

Heb je nog vragen of wil je nog iets weten over de door jou betaalde contributie, stuur dan even een mailtje naar de penningmeester (penningmeester@loopgroep-arnhemia.nl).

Monique

 

Ledenadministratie

Per juli moeten we jammer genoeg van een paar leden afscheid nemen. Bastiaan Vlaanderen is niet lang lid geweest en we hebben hem niet vaak gezien. Hij heeft besloten dat we hem in de toekomst ook niet zullen zien. Sheila Torrance hebben we wel vaak gezien tijdens trainingen en gezamenlijke loopjes. Zij was dik tien jaar lid van Arnhemia. Inmiddels speelt het grootste deel van haar leven zich af in Zeeland. Ze dacht dat ze het Zeeuwse leven wel kon combineren met een loopcarrière in Arnhem, maar dat lukte toch minder goed dan ze verwacht had. Sheila heeft de meest stoïcijnse hardlopers kunnen verleiden tot boomknuffelen, dus ze zal niet gauw vergeten worden.
Jeroen Dregmans is kort lid geweest bij ons. Hij maakte een stormachtige entree en deed direct mee aan de trainingen voor de Halve van Hengelo. Jammer genoeg werd hij door privé-omstandigheden gedwongen om andere keuzes te maken.
Tot slot zeggen we ook Ben Wiskerke na bijna 25 jaar lidmaatschap gedag. In april 2023 viel hij tijdens een wandeling met de Arnhemia wandelgroep. Sindsdien lukte het hem niet meer om het hardlopen weer op gang te krijgen. We hebben zijn gezellige aanwezigheid erg gemist. Ben heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven dat hij nog in een rood shirt achter een trainer aan zal dribbelen. Op het moment dat hij daartoe in staat is meldt hij zich onmiddellijk weer aan bij Arnhemia.

 

Carpoolen

Nu we weer in 'het hoge noorden' lopen maken we weer meer gebruik van onze carpoolgroepen.

We hebben een carpoolgroep die verzamelt in Elderveld en een andere die vanuit Rijkerswoerd naar de trainingen vertrekt.

Mogelijk is er behoefte aan carpoolgroepen in Arnhem noord en in Schuytgraaf. De lopers kunnen in die groep beslissen of er auto’s gaan rijden en zo ja, hoe veel.

Om de animo te testen zullen er uitnodigingen voor de carpoolgroepen verschijnen. Je kunt beslissen om deel uit te maken van twee groepen, bijvoorbeeld van Elderveld en Schuytgraaf. Het zal vanzelf blijken of er animo is of niet.


Neem je hardlopende familielid, vriend of kennis mee en ontvang twee tompoezen

Naast onze drie nieuwe lopers kunnen we nog een paar nieuwe leden gebruiken. We roepen alle leden op om hardlopende vrienden en kennissen uit te nodigen om eens een training mee te doen. Voor elke gastdeelnemer aan een training krijgt het lid dat de gast heeft meegenomen maar liefst twee tompoezen!

Laat weten aan Jonathan wie je gaat meenemen en wanneer. 

 

 

Redactie/kopij

Onze redactie bestaat uit Johan Aalenhuis, Marc Spierenburg en Joost Vlaming. Om onze nieuwsbrief regelmatig uit te kunnen laten komen en deze goed gevuld te houden willen we jullie vragen om af en toe eens een stukje bij te dragen.

Heb je een leuk loopje gelopen of iets anders gedaan of te melden in relatie tot onze loopgroep, stuur dan een verslagje aan nieuwsbrief@loopgroep-arnhemia.nl en je vindt je stukje waarschijnlijk terug op onze website en in de nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief hebben we ze niet opgenomen maar je mag ook uitslagen insturen, o.v.v. je naam, loop, datum, afstand en tijd, naar uitslagen@loopgroep-arnhemia.nl

Dankjewel!

                                                          -//-

 ,aa
 

Website | Email | Facebook

 
Powered by AcyMailing