Door Rob Simons, nieuwsbrief 29
bron: heelspurs.com

Plataire fasciitis is een ontsteking van de fascia aan de onderkant van de voet. Het wordt vaak verward met of gelijkbeschouwd aan hielsporen. Het wordt meestal verzoorzaakt door een verandering of toename aan activiteiten, een plotseling letsel, het gebruik van slechte schoenen op harde grond, veel tijd staande doorbrengen, gewichtstoename, een verandering van schoenen, platvoeten of hoge voetholten. Het komt erg veel voor. De pijn van plataire fasciitis bevindt zich gewoonlijk aan de voorkant en onderkant van de hiel, Het kan zich echter ook aan de grootste deel van de onderkant van de voet bevinden. De pijn kan mild of ernstig zijn, het kan een paar maanden duren of een leven lang. Vaak lijkt het te genezen zijn, maar komt het na een paar weken of maanden weer terug. Het eerste wat je moet proberen eraan te doen is rust, je activiteiten verminderen of veranderen, gewicht verliezen (indien dit nodig is), het rekken van de kuitspieren en/of beter passende schoenen of steunzolen.

Het is moeilijk onderscheid te maken tussen hielsporen en fasciitis plantaris, vaak is er geen verschil. Onderziek hieraan geeft geen duidelijke antwoorden. de behandeling van hielsporen en fasciitis plantaris is vaak gelijk of vergelijkbaar.

Symptomen
Als je pijn hebt aan de voor- of onderkant van je hiel, vooral wanneer dit 's ochtends is, dan kun je fasciitis plantaris hebben. De pijn kan toenemen met meer lopen of staan. De pijn bevindt zich meestal waar de fascia is vastgehecht aan de hiel, maar kan zich ook over de hele onderkant van de voet bevinden. Het plaatsen van 1,3cm tot 1,9cm dik gevouwen papier onder de hiel of het rekken van de kuitspier kan de pijn onmiddelijk verminderen.

Oorzaken
Plantaire fasciitis wordt vaak veroorzaakt door een toename in gewicht of een toename in activiteit zoals hardlopen, trappen beklimmen of lange wandelingen. Deze activiteiten geven een grote spanning in de fascia wanneer de bal van de voet van de grond wordt geduwd. In gevallen van een geleidelijke toename van de pijn in de hiel kunnen deze activiteiten de kuitspieren verstevigen of verkorten, waarbij meer spanning op de fascia komt te staan wanneer het been van de grond komt tijdens normaal lopen. Het irriteren van de fascia veroorzaakt vaak een ontsteking, die niet altijd merkbaar hoeft te zijn. Een ontsteking in het hielgebied plaatst meer druk op de zenuwen in het gebied waardoor meer pijn ontstaat. De fascia ondervindt de meeste spanning daar waar het is vastgehecht aan de hiel en dit komt waarschijnlijk doordat de fascia nauw is op dit punt en de hechting aan een kleiner botoppervlak is dan aan het andere eind, de bal van de voet, waar de fascia wijd is en aan verschillende botten is gehecht. Mensen met platvoeten of hoge voetholten hebben een hogere kans het te krijgen.

Hardlopen
Hardlopers kunnen de pijn verminderen door geen heuvels te beklimmen, lange hellingen en heuvels doen de hoek die de voet terug moet buigen toenemen. Het rekken van de kuitspieren voor en na het hardlopen kan ook helpen. De veiligste oplossing is te stoppen met hardlopen totdat de pijn weg is, zwemmen is een goed alternatief. Fietsen is ook aangegeven als alternatief maar dit geeft nog steeds een verhoogde spanning op de fascia omdat de bal van de voet op de pedalen drukt. Goede steunzolen met steun in de voetholte zijn waarschijnlijk het meeste effectief bij hardlopers en diegenen met platvoeten. Intapen wordt vaak gedaan bij hardlopers met fasciitis plantaris maar het is erg moelijk de tape correct aan te brengen en het kan een ontsteking aan de achillespees of ernstige huidirritatie veroorzaken.

Het genezen van fasciitis plantaris
Rust, het verminderen van de ontsteking, het rekken van de kuitspieren zonder de fascia opnieuw te beschadigen en/of steunzolen zijn vaak de juiste behandeling voor fasciitis plantaris. Hakverhogingen 1,3cm hoog in beide schoenen geven uitstekende rust voor de fascia.